Bedrijfseconomische beslissingscalculaties dienen te resulteren in een door feiten en argumenten gefundeerd inzicht in de bijdragen van de beslissing aan de economische waarde van de organisatie die de beslissingen neemt (Steens, 2004).
Waardecreatiebevorderende sturings- en controlactiviteiten (waarvoor value management de concepten, methoden en technieken aanbiedt) hebben als doel het structureel realiseren van optimale prestaties en daarmee het voor de stakeholders maximaliseren van de economische waarde van de organisatie.
Generieke grondslagen
Kernbegrippen
- Project: een project is een ondernemingsinitiatief dat invloed heeft op het beslag dat gelegd wordt op bestaande en/of nieuwe bedrijfsmiddelen. Doordat beslag wordt gelegd op (schaarse) bedrijfsmiddelen en ervan wordt uitgegaan dat de onderneming een optimaal renderende aanwending van productiemiddelen nastreeft, dient de beslissingscalculatie inzicht te geven in de invloed van het project op de baten en lasten en het resulterende rendement (in termen van economische waardecreatie van de onderneming).
- Alternatief: een alternatief is één van de mogelijke wijzen waarop invulling wordt gegeven aan het project. In de situatie waarin een beslissing dient te worden genomen over het zelf produceren of door een ander laten produceren van een onderdeel (make or buy), betreft het project het starten of voortzetten van de productie van het onderdeel en worden de alternatieven gevormd door (de verschillende mogelijkheden voor) het zelf produceren of het uitbesteden van de productie.
- Scenario: een scenario is een geheel van vooronderstellingen ten aanzien van gebeurtenissen en deelbeslissingen gedurende het project en de effecten daarvan op de baten en lasten van het project c.q. de alternatieven. Per alternatief kunnen verschillende scenario's worden opgesteld om inzicht te krijgen in de spreiding van mogelijke uitkomsten, de invloed van gunstige en ongunstige factoren en derhalve de risico's.
- Discounted Cash Flow-methode: de discounted cash flow methode is de methode voor beslissingscalculaties die inzicht geeft in de effecten van het project en de alternatieven op de baten en lasten van de onderneming in termen van de verdisconteerde toekomstige kasstromen en derhalve op de economische waarde.
- Evaluatiemaatstaven: om dit effect te kunnen kwantificeren wordt gebruik gemaakt van evaluatiemaatstaven. Evaluatiemaatstaven van de discounted cash flow-methode zijn onder meer de netto contante waarde, de interne rentevoet en de verdisconteerde terugverdientijd.
- Reële optiemethode: de reële optiemethode is een variant van de discounted cash flow-methode die het mogelijk maakt de waarde van opties te expliciteren en mee te wegen. Het betreft hier opties die de beslisser heeft om tijdens het project (op basis van nieuwe inzichten en/of nieuwe mogelijkheden) in het project c.q. de alternatieven bij te sturen (uitbreiden, inkrimpen, stoppen, enz.).
- Economische waarde van een beslissing: de economische waarde van een beslissing is gelijk aan de contante waarde van de toekomstige vrije kasstromen minus de contante waarde van de toekomstige financieringskasstromen.
- Optiewaarde van een beslissing: de optiewaarde van een beslissing is gelijk aan de economische waarde van een beslissing inclusief de economische waarde van de voornoemde opties
- Flexibiliteitswaarde:de flexibiliteitswaarde van een beslissing is gelijk aan de optiewaarde minus de economische waarde van een beslissing zonder de waarde van de opties mee te wegen. De flexibiliteitswaarde is derhalve eveneens gelijk aan de volgens de (traditionele) discounted cash flow-methode bepaalde economische waarde en de volgens de reële optiemethode bepaalde economische waarde.